2011-07-27 12:15:33• hírek • Póti Orsolya

Megismerhetik a határon túl élő magyarságot

A Határtalanul! Program keretében a Magyarországon élő gyerekek eljuthatnak Felvidékre, Délvidékre, Erdélybe vagy Kárpátaljára, hogy személyesen is megismerjék a határon túli magyarlakta területeket, az ott élő magyarokat és az ott működő magyar tanintézményeket.

A Határtalanul! program célja, hogy megismertessék a magyarországi diákokkal a határon túli régiókban élő magyarságot, hiszen már a második olyan generáció ül az iskolapadban, amelynek nem személyes élményeken alapul az összetartozás-tudata.

A program keretében egy csereprogramra is gondoltak, ennek lényege, hogy egy magyarországi iskola és egy határon túli oktatási intézmény diákjainak kell valami közös - tudományos, kulturális, környezetvédelmi vagy zenei - programot megvalósítaniuk. Ezek a találkozások azért is lennének hasznosak, mert a gyerekek kapcsolatokat építhetnek a környező országokban élő magyar diákokkal, családokkal.

A programot április 30-án írták ki, május 20-án pedig meghirdették a Magyar kultúráért és oktatásért nyílt pályázatot, ami a határon túli magyar szervezetek programjaihoz nyújt támogatást. Május végéig több magyarországi iskola pályázott a támogatásra, mely által meg tudják szervezni a kirándulásokat, a különböző csereprogramokat.

„Eddig is számos csereprogram zajlott a Szatmár megyei és a magyarországi, illetve határon túli iskolák között és több partnerkapcsolat is létrejött, a Határtalanul! program pedig erősíti a további kapcsolatok kialakításának lehetőségét." - véleményezte Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

A program további célja, hogy néhány év múlva minden magyarországi iskolásnak legyen arra lehetősége, hogy tanulmányi ideje alatt legalább egyszer eljusson a határon túli területekre, hiszen pozitív tapasztalat lesz ez számukra.

A pályázatokat augusztus közepéig bírálják el.


Erdély városait is meglátogatják majd a magyarországi diákok
Erdély városait is meglátogatják majd a magyarországi diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: